گروه آماری دانش گستر

گروه آماری دانش گستر

جزئیات وبلاگ

image

نرم افزار PLS یا LISREL

برای تحلیل داده ها و مدلیابی در فصل چهار پایان نامه از کدام نرم افزار استفاده کنم PLS یا LISREL؟

پاسخ به این سوال با توجه به تمام ویژگی های این نرم افزارها بسیار ساده است. اگر شما به عنوان یک محقق به دنبال تدوین یک مدل اندازه گیری یا ساختاری هستید (برای مثال، می خواهید مجموعه عوامل موثر بر فقر شناسایی کنید، اینجا برای شناسایی این عوامل شما یک سری سوال تدوین کردید و در فرمت یک پرسشنامه جدید قصد دارید این عوامل را شناسایی کنید؛ یعنی هدف اولیه شما برازش مدل  است). بهتر است از نرم افزار LISREL برای بررسی مدل استفاده کنید. در کل نرم افزار LISREL برای بررسی مدل های توانمند هستند که مدل  مبتنی بر روابطی است که این روابط شناسایی شده اند و ما به دنبال تایید این روابط و برازش مدل حاصل از این روابط هستیم. اما نرم افزار PLS در بررسی روابط بین سازه ها بسیار توانمند است، یعنی تحلیل مسیر، کشف روابط جدید، وقتی شما به دنبال روابط علی هستید و متغیر میانجی دارید و می خواهید اثرات مستقیم و غیرمستقیم را مطالعه کنید، نرم افزار PLS عالی هست. یادتون باشد که ما هنوز در مرحله کشف روابط حدید هستیم و مدلیابی هنوز زود است.

 نکته مهم دیگر این است که لیزرل ارتباط بین سازه ها را هم بررسی می کند؛ اما لیزرل در مدل یابی توانمند است و یک قاعده مهم مدل ها بر اساس روابطی تدوین می شوند که از قبل کشف شده اند.  پی ال اس هم برازش مدل را نیز بررسی می کند،پی ال اس در کشف روابط جدید توانمند است و قاعدتاً وقتی ما تازه داریم روابط کشف می کنیم نباید نگاه مدل به آنها داشته باشیم. برای همین در پی ال اس شاخص ها برای برازش مدل ساختاری  خیلی قوی نیستند.

 البته پی ال اس (PLS) چند ویژگی مهم دیگر هم دارد 1) در نمونه های کوچک نیز توانمند است و با توجه به اینکه در نمونه های کوچک احتمال اینکه داده ها غیرطبیعی باشند، زیاد است، این نرم افزار در نمونه های کوچک با توزیع غیرطبیعی داده ها توانمند است. 2) وقتی شما برای اندازه گیری سازه از یک آیتم (سوال) استفاده کرده اید، باید سراغ پی ال اس بروید چون معمولاً در لیزرل هر سازه حداقل باید با 3 سوال یا آیتم اندازه گیری شده باشد.